Askartelu taikataikinan kanssa

 

Askartelu taikataikinan kanssa

 

Monille syksy on käsitöiden aikaa. Tästä syystä haluaisin vinkata taikataikinan kanssa askartelusta – aktiviteetista, josta meidän lapsemme pitävät. Se on erittäin helppoa, se ei vaadi mitään suuria valmisteluja ja se sopii myös useimmille 2–3-vuotiaille lapsille! Mahdollisuudet erilaisten muotojen ja kuvioiden tekemiseen ovat lisäksi käytännössä rajattomat, joten taikataikinan kanssa askartelu sopii niin pienille kuin suurillekin lapsille. Koko askarteluprojektin voidaan olettaa kestävän muutaman päivän ajan, sillä se etenee vaiheittain ja välillä puuhastelussa tarvitaan myös uunia.

Tarvitset:

taikataikinaa (resepti löytyy tämän artikkelin lopusta)

piparkakkumuotteja ja kaulimen

uunin

värejä (mielellään temperaväriä tai jotain muuta harrastajanmaalia) ja pensseleitä, joilla voit maalata hahmoja

askartelulakkaa (jos haluat)

 

Levitä taikataikina tasaiseksi, noin senttimetrin paksuiseksi levyksi. Käytä piparkakkumuotteja apunasi ja painele taikinaan sellaisia kuvioita, kuin sinä itse haluat. Voit esimerkiksi painella erilaisia eläimiä, kukkia, ukkeleita, eukkoja tai ajoneuvoja. Aseta hahmot tämän jälkeen pellille, mieluiten leivinpaperin kera. Tämän jälkeen on aika kovettaa hahmot uunissa. Uunin lämpötilan tulisi olla noin 70–90 astetta, mutta tämä voi vaihdella, joten koita löytää sopiva lämpötila omalle uunillesi. Aloita mielellään matalammasta lämpötilasta, sillä ylöspäin on aina helpompi mennä! Hahmojen paisto uunissa kestää yleensä muutaman tunnin ajan. Paistoaika riippuu uunin lämpötilasta ja siitä, kuinka isoja ja paksuja hahmoja olette tehneet. On tärkeää, että hahmot ovat paistuneet läpikotaisin, sillä ne voivat muuten alkaa ”vuotamaan” lyhyen ajan kuluttua ja hajota kokonaan. Kun ne tuntuvat kokonaan paistuneilta (eivät ainoastaan pinnalta), ne ovat valmiita.

 

Joku saattaa olla vähän huolissaan ja sitä mieltä, että hahmoja pitäisi paistaa vielä hetken verran korkeammassa lämpötilassa, mutta tässä on riskinä se, että hahmoihin ilmestyy kuplia, halkeamia tai että hahmojen reunat alkavat taipua ylöspäin. Joten on siis hyvä olla kärsivällinen. Ehkä voisit paistaa niitä todella alhaisessa lämpötilassa yön yli? Siis käytännössä uunin matalimmassa mahdollisessa lämpötilassa? Mitä isompia ja paksumpia hahmoja sinulla on, sitä matalampaa paistolämpötilaa tulisi käyttää, jotta hahmot paistuvat läpikotaisin – ilman, että niiden pinta palaa tai halkeilee.

Kun hahmot ovat täysin kuivia, on aika maalata ne! Temperaväri sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Tai vaihtoehtoisesti jokin muu harrastajanmaali, joka löytyy teiltä kotoa. Käytä mielellään ohentamatonta maalia, sillä hahmot voivat liikaa vettä saadessaan hajota kokonaan. Tavalliset vesivärit eivät sovi tähän tarkoitukseen ollenkaan. Jos maali tuntuu liian paksulta maalaukseen, voit ohentaa sitä hieman, varovaisesti veden avulla. Helpointa on maalata hahmojen yksi puoli kerrallaan, ja antaa niiden kuivua kokonaan ennen seuraavan puolen maalausta.

Tai ehkä kääntöpuolta ei tarvitse maalata ollenkaan. Kaikki riippuu siitä, mihin tarkoitukseen hahmot tulevat. Muutama vuosi sitten lapseni (silloin 7- ja 9-vuotiaat) päättivät tehdä jääkaappimagneetteja joululahjaksi isovanhemmilleen.

Valmista. Maalauksen jälkeen liimasimme joidenkin hahmojen kääntöpuolelle magneetteja, ja isovanhempien joululahjat olivat näin paketointia vaille valmiita! Niistä tuli todella hienoja ja isovanhemmat pitivät niistä kovasti – olivathan ne lapsien itsensä tekemiä! ;). Lisäsimme myös joihinkin niistä hieman glitteriä värin päälle, ja niistä tuli näin erityisen upean näköisiä. Hahmojen joukossa oli muun muassa kokovalkoinen joulupukki hopeisin yksityiskohdin sekä tummansininen delfiini violetin kimalteen kera. Muutaman kuukauden käytön jälkeen huomasimme, että väri ei valitettavasti oikein kunnolla pitänyt. Se alkoi hilseillä pois niistä hahmoista, joihin olimme lisänneet ”glitteriä”. Kaikissa muissa hahmoissa väri pysyi erittäin hyvin. En tiedä olisiko lopputulos ollut parempi, jos olisimme käyttäneet jotain toisenlaista väriä tai jos olisimme lakanneet kaikki hahmot jälkikäteen. Emme ole käyttäneet ”glitteriä” hahmoissa enää tämän kokemuksen jälkeen… mutta olivathan glitter-hahmot hienon näköisiä niin kauan, kun väri niissä pysyi!

Jos haluat tehdä esimerkiksi maatilan tai eläintarhan taikataikinahahmoista, sopii molempien puolten maalaus tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Tai jos haluat askarrella vaikkapa akvaarion. Tai autoradan. Tai koristeita, joita voit ripustella roikkumaan ympäri taloa. Tällöin molempien puolten maalaus on enemmän kuin suositeltavaa. Jos haluat sekoittaa itse erilaisista väreistä jonkinlaisen sekoituksen saadaksesi tietyn nyanssin väriin, kannattaa muistaa, että täsmälleen samanlaisen värin tekeminen voi olla vaikeaa, jos väri sattuu loppumaan kesken maalauksen. On siis parasta tehdä riittävän suuri määrä tiettyä väriä heti yhdellä kerralla. Kannattaa myös maalata hahmon molemmat puolet saman päivän aikana, jottei sekoitettu väriyhdistelmä ehdi kuivumaan. Jos haluat tehdä ripustettavia koristeita, voit käyttää ripustusreikien tekemiseen apunasi esimerkiksi pilliä. Varmista kuitenkin, ettei tekemäsi reikä ole aivan hahmojen reunassa, jotta se pitää parhaiten.

Ei se ole sen vaikeampaa. Erittäin hauska tapa askarrella. Onnea matkaan!

 

Taikataikinan resepti:

On olemassa monia erilaisia reseptejä taikataikinan valmistukseen, mutta tässä alapuolella on meidän käyttämämme resepti, joka toimii hyvin. Se riittää hyvin noin 20–30 hahmon valmistukseen. Resepti on helppo tuplata tai puolittaa, jos haluat valmistaa enemmän tai vähemmän hahmoja.

200 g suolaa

200 g vehnäjauhoja

noin 1 dl vettä, kaada ensin noin puolet vedestä ja laimenna sen jälkeen tarpeen mukaan samalla, kun sekoitat sitä tasaiseksi taikinaksi

 

Huom! Kun käytät piparkakkumuotteja yhdessä suolataikinan kanssa, muista tiskata muotit välittömästi käytön jälkeen. Niihin voi muuten tulla rumia ruosteläikkiä, sillä suolahan on hieman syövyttävää. Jos sinulla on kotonasi ruostumattomia muotteja, niin ne kyllä selviävät suolasta, mutta 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen