Kaikkien aikojen paras elokuva?

 

 

Mikä on kaikkien aikojen paras elokuva? Vaikka tämä on tietysti mahdoton kysymys (kuuluen samaan kategoriaan kuin ”Kuka on maailman paras äiti?”), näkevät monet todella paljon vaivaa vastatakseen siihen.

Kaikissa erilaisissa listoissa, joissa halutaan rankata ”the greatest movie” on aina se yksi elokuva ylitse muiden. Tarkoitan tällä nyt esimerkiksi brittiläistä elokuvalehteä Sight & Sound, joka on kymmenen vuoden välein, vuodesta 1952 lähtien, antanut kansainvälisten elokuvakriitikoiden valita parhaan elokuvan ”ever”. Ensimmäisenä vuonna palkinnon voitti Sican elokuva Polkupyörävaras. Vuodesta 1962 aina vuoteen 2002 asti listan kärjessä oli Citizen Kane, jota tähdittää Orson Welles. Viimeisimmällä arvostelukerralla vuonna 2012 paalupaikalle nousi Alfred Hitchkockin Vertigo – Punainen kyynel. Elokuva on vuodelta 1958 ja sen päärooleissa esiintyvät James Stewart ja Kim Novak.

Olen nähnyt kaikki nämä kolme elokuvaa ja tietysti ne kaikki ansaitsevat maineensa, ehkä ne todellakin ovat mestariteoksia ja ovat ainakin epäilemättä vaikuttaneet maailmamme elokuvakulttuuriin. Polkupyörävaras mustavalkoisen realismin ja elintärkeän, Roomassa tapahtuvan, polkupyörän metsästyksensä kera. Citizen Kane on eeppinen filmi, joka alkaa kuolevan miljardöörin viimeisin sanoin ”Rosebud”. Vertigon juoni taas on yhtä upea kuin itse Kim Novak.

Mutta… eikö se ole hieman kummallista, jos on nähnyt kaikkien aikojen parhaat elokuvat ilman, että olisi toden teolla nauttinut niiden katselusta?

Jos nyt puhutaan vanhoista elokuvista, 40- ja 50-luvulta, niin katselen kyllä paljon mieluummin jotain aivan muita elokuvia. Yksi esimerkki on Stanley Donenin Singing in the rain, jota tähdittävät Gene Kelly, Debbie Reynolds ja fantastinen Donald O’Connor. Tai Casablanca. Tai Marxin veljekset elokuvassa Päivä kilpa-ajoissa, hulluine repliikkeineen. Kun Grouchon näyttelemä hevoslääkärin roolihahmo palkataan vahingossa (ihmisten) lääkäriksi parantolaan, joka sijaitsee kilpa-ajoradan vieressä, voi mitä tahansa tapahtua!

Yksi elokuva, jonka jaksaa katsoa ja joka lisäksi sopii kaikenikäisille, on elokuva maailman (jos ei oteta mukaan avaruuskoira Laikaa) tunnetuimmasta koirasta, Lassiesta. Tarkoitan tällä nyt klassista, vuoden 1941 tallennetta. Onko elokuvassa kyse työttömästä isästä, joka on pakotettu myymään poikansa rakastettu koira, jotta perhe kykenisi selviämään taloudellisesti? Vai pojasta, joka menettää ja saa lopulta takaisin koiransa. Vaiko koirasta, joka löytää tiensä takaisin Skotlannista Englantiin? Voit valita haluamasi näkökulman itse… Se, kuinka ihminen reagoi elokuvan loppukohtausten aikana, kertoo, onko henkilöllä mielikuvitusta jäljellä ja sydän paikallaan.

Ei, en osaa kuitenkaan sanoa, mikä on kaikkien aikojen paras elokuva. Mutta useat erilaiset kakkumuotit vievät kyllä ajatukseni näkemiini elokuviin – olivat ne sitten polkupyörän tai collien muodossa!

 

PIPARKAKKUMUOTTI COLLIE

 

Piparkakkumuotti, joka vie ajatukseni aina takaisin Lassie-elokuvaan!

 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen