Piparkakkumuoteilla leipään persoonallisuutta

On luksusta leipoa itse leipää. Luksusta, jolle yritän löytää aikaa niin usein kuin mahdollista! Kun leipoo itse, tietää mitä leipä sisältää ja leipominen on myös hyvin rentouttavaa puuhaa.  Taikinan alustaminen ja erikokoisten ja näköisten leipien muotoilu on mukavaa. Käytän usein pikkuleipämuotteja leivän koristeluun tilanteeseen sopivalla teemalla. Koristelu antaa leivälle myös persoonallisen ilmeen.

Tässä yksi suosikkiresepteistäni, olkaa hyvät:

Taittoleipä oliiviöljyllä ja rosmariinilla

50 g hiivaa

5 dl vettä

0,5 dl oliiviöljyä

2 kynttä hienonnettua valkosipulia (voidaan jättää pois)

1 tl suolaa

1 dl vehnärouhetta (voidaan jättää pois)

12–13 dl vehnäjauhoja

Leivän päälle:

sormisuolaa

rosmariinia

Lämmitä vesi noin 37 asteiseksi. Murenna hiiva leivontakulhoon tai käytä taikinan valmistamiseen yleiskonetta.  Kaada hiivan päälle loraus vettä ja sekoita kunnes hiiva on liuennut. Lisää tämän jälkeen suola, oliiviöljy ja loput vedestä ja sekoita. Lisää halutessasi valkosipuli. Lisää tämän jälkeen vehnärouhe ja suurin osa jauhoista vähitellen samalla sekoittaen. Vaivaa taikinaa hetken (noin 5 minuuttia yleiskoneella ja hieman kauemmin jos vaivaat käsin). Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä, noin puoli tuntia.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa hieman ja painele tai kaulitse noin 1,5-2 cm paksuiseksi neliön muotoon.  Laita leipä leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja leikkaa leivän pintaan ruutukuvio, suurin piirtein 4 x 5 ruutua on yleensä hyvä, mutta voit totta kai tehdä enemmän tai vähemmän ruutuja, makusi mukaan.

Valitse muutama teemaan ja leivän kokoon sopiva piparkakkumuotti ja paina muotilla kuvio jokaiseen leivän pinnalla olevaan ruutuun.  Esimerkiksi aurinko, sydän tai jokin muu hieno aihe. Kasta muotti jauhoihin ja paina kuvio leivän päälle, noin puoleen väliin sen paksuudesta. Peitä leipä liinalla ja anna nousta noin puoli tuntia. Voitele kevyesti oliiviöljyllä ja ripottele päälle hieman sormisuolaa tai karkeaa merisuolaa ja rosmariinia. Paista uunin keskitasossa noin 20–25 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin värin. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä, peitä halutessasi leivinliinalla.

Leivästä tulee kauniin koristeellinen, joten kata leipä mielellään kokonaisena esille, jotta jokainen voi sitten taittaa itselleen palasen.

 

Taittoleipä, joka on koristeltu piparkakkumuotin avulla.

Itse leivottua leipää, joka maistuu taivaalliselta kreikkalaisen salaatin, hyvän keiton tai grilliruuan kanssa. 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen