Berlusconin sanat unohtuvat. Suomalainen lanttulaatikko säilyy.

Muistaako joku vielä, miten Italian entinen pääministeri Berlusconi pilkkasi suomalaista keittiötä? Minä muistan. Ehkä otin sanat raskaasti siksi, että olen erityisen mieltynyt suomalaisiin. Tai sitten Berlusconi oli niin röyhkeä, etteivät sanat helposti unohdu. EU:n huippukokouksessa 2001 hän väitti, etteivät ”suomalaiset edes tiedä mitä prosciutto on”, kun suomalaiset olivat kiinnostuneita EU:n elintarvikeviranomaisen asemasta. Berlusconin mielestä viranomaisen paikka oli itsestään selvästi Italiassa.

Muutamaa vuotta myöhemmin Berlusconi totesi, ettei Suomella ylipäätään ole minkäänlaista ”ruokakulttuuria”, ja että hänen täytyi käyttää kaikki ”miehinen charminsa” vakuuttaakseen presidentti Tarja Halosen siitä, että viranomaisen paikka on Italiassa. ”Olen ollut Suomessa ja joutunut kestämään suomalaista ruuanlaittoa” on yksi hänen pahamaineisista lausunnoistaan. Hän ei epäröinyt hyökätä edes suomalaista savusilliä vastaan!

No, Italia on onneksi tunnetumpi hyvästä ruokakulttuurista kuin onnistuneesta politiikasta. Sitä paitsi Berlusconi oli väärässä. Tietysti suomalaisilla on ruokakulttuuri, vieläpä niin hyvä, että sieltä kannattaa lainata ruokalajeja! Esimerkiksi minä valmistan aina perinteikästä lanttulaatikkoa joulupöytään. Monelle tuttu resepti tulee Kuusamosta Merjalta, ja hän onkin vaimoni aikaisempi työkaveri.

Lanttulaatikko

 • Pilko 1 ½ litraa lanttua ja keitä pehmeäksi miedosti suolatussa (1 tl) vedessä
 • Kaada vesi pois ja lisää seuraavat ainekset:
  1/4 tl muskottipähkinää
  1/4 tl valkopippuria
  1 dl korppujauhoja
  1/2 dl siirappia
  1 kananmuna
  2 dl kermaa
 • Vatkaa kunnes seos on melko tasaista.
 • Kaada seos voideltuun vuokaan ja lisää päälle pala voita tai margariinia.
 • Paista noin tunti 200-asteisessa uunissa.
 • Anna seisoa noin puoli tuntia uunin jälkilämmössä.
 • Peitä kannella.

Lanttulaatikko sopii erinomaisesti lihapullien ja punajuurisalaatin seuraksi, mutta maistuu hyvältä myös esimerkiksi silakan kanssa!

Ollakseni pikkutarkka on Suomessa itseasiassa ainakin kaksi ruokakulttuuria – suomalainen ja suomenruotsalainen – ja savusilli kuuluu jälkimmäiseen. Joka tapauksessa, olen varma, että sekä savusilliä että lanttulaatikkoa tullaan valmistamaan vielä pitkään sen jälkeen, kun Berlusconin sanat ovat painuneet unholaan. 

Berlusconin sanat unohtuvat. Suomalainen lanttulaatikko säilyy.

Jos lanttua jää yli, siitä voi leikata siivuja ja paistaa ne laatikon kanssa. Voit koristella laatikon erilaisilla lanttukuvioilla, joita on helppo tehdä piparkakkumuotin avulla. Laitoin kuviot uuniin vasta puolen tunnin jälkeen, etteivät ne paistuisi liikaa. 

2 kommentit

Erling R M 3 vuotta sitten
Jag håller med dig Matti. Memma är mumma! För oss oftast i påsktid.
Matti 3 vuotta sitten
För att inte tala om memma, en finsk klassiker och delikatess sin ska avnjutas ljummen med ovispad grädde.
     

Tuottaja:  Wikinggruppen