Ei joulua ilman Zeunertsia!

Ruotsissa juomme jouluna juomaa, jota kutsutaan nimellä ”must”. Joulujuomamme ”Julmust” on perinne, josta ollaan ylpeitä ja jota ei työnnetä syrjään helposti. Coca-Cola Company yritti muuttaa tätä asetelmaa useita vuosia sitten. Syynä tähän oli se, että Coca-Colan myynti puolittuu Ruotsissa joulukuun aikana - ja ainoastaan Ruotsissa. Heidän ideaansa Coca-Colasta ruotsalaisena joulujuomana markkinoitiin voimakkaasti sen jälkeen, kun Coca-Colan tehdasta Tukholman ulkopuolella laajennettiin 1990-luvun aikana. Huolimatta siitä, että suhtautuminen tähän virvoitusjuomien jättiläiseen oli suotuisa (hehän olivat luoneet myös uusia työpaikkoja), yritys oli kuitenkin tuomittu epäonnistumaan. Sillä ei ole mitään merkitystä, kuinka amerikkalaistuneita olemme muilla elämän osa-alueilla, mutta jouluna juomme Must-juomaa. Silläkään ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä, että suurin ruotsalaisille yhteinen perinne on ollut jo 50-luvun loppupuolelta lähtien TV:n ääreen kokoontuminen jouluaattona kello 15 katsomaan Disneyn Joulua. Jouluruoka vaatii rinnalleen Julmust-juoman - niin yksinkertaista se on!  

Mutta Coca-Cola ei olisi ollut niin menestynyt yritys, jos he eivät olisi pystyneet käsittelemään tällaista tilannetta. Niinpä yritys yksinkertaisesti kehitti oman must-juomansa nimeltään Bjäre. Tämä on tuotemerkki, joka ei häpeä lainkaan ruotsalaisten must-juomien joukossa.

Usein eri perheet pitäytyvät tietyissä must-merkeissä, vaikka useimmat niistä ovat maultaan melko samanlaisia. Lehtien tekemissä sokkotesteissä on osoittautunut, että halvimmat must-juomat saavat joskus osakseen parhaat arvostelut. Pohjois-Ruotsissa on Julmust-merkki, jossa on useiden mielestä jotain poikkeuksellista – tämä merkki on nimeltään Zeunerts. Itse asiassa kuulun nykyisin itsekin tämän juoman kannattajajoukkoon vaimoni (joka on Lapista lähtöisin) värvättyä minut.   

Täällä Göteborgissa tätä juomaa löytyy vain tietyistä kaupoista ja aina on olemassa riski, että juoma loppuu kesken kauppojen hyllyiltä, sillä sitä valmistetaan vain rajoitettu määrä. Joskus on käynyt jopa niin, että olen ajellut jouluaattona ympäri kaupunkia yrittäen saada käsiini Zeunertsia eri kaupoista.  

Zeunerts Julmust tuntuu todella ruotsalaiselta, mutta sen nimi tulee baijerilaiselta panimomestarilta nimeltään Christoffer Zeunert, joka muutti Pohjois-Ruotsiin vuonna 1859. Loppu onkin ”must-historiaa”.

Yleensä sekä vaimoni että minä tuhahdamme ajatukselle juoda virvoitusjuomaa ruoan kanssa. Kuitenkin juomme must-juomaa sekä jouluna että pääsiäisenä, tietystikin edellyttäen, että se on juuri oikean merkkistä… tai kuten Pohjois-Ruotsin sukulaiset sanovat, ja itse asiassa omat lapsenikin: Ei joulua ilman Zeunertsia!

julmust

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen