Raparperi, tuo puutarhan hapan eksentrikko, on helposti kasvatettava herkku. Olin aina kuvitellut, että raparperi sopii ainoastaan kiisseleihin, piirakoihin ja mahdollisesti mehuun, kunnes satuin muutama vuosi sitten katsomaan TV:stä ohjelman Tareq Taylor’s Nordic Cookery, joka inspiroi minua kokeilemaan raparperia myös ruoanlaitossa.
Tämän ohjelman kyseisessä jaksossa kokki vieraili Färsaarilla ja valmisti ruokaa paikallisesti pyydystetystä lohesta. Lohen lisäksi menu sisälsi mielenkiintoista raparperisalsaa ja glaseerattua lanttua sekä perunalunta. Tästä inspiroituneena kokkasin saman ruoka-annoksen itse, josta tulikin heti yksi suosikeistani!
En noudata reseptiä kuitenkaan orjallisesti, vaan valmistan lohen oman makuni mukaan ja toisinaan perunalumi jää tekemättä, mutta happaman raparperisalsan ja makean lantun yhdistelmä on jotain aivan taivaallista. Ajatella, että jokin joka on näin herkullista, voi olla niin helppoa valmistaa!
Jotta tämä ruokalaji takuuvarmasti onnistuisi, kannattaa seurata tarkoin Tareq Taylorin ohjeita:
http://www.nordiccookery.com/recipes/main-course/salmon-rhubarb/
Tähän alle lisäämäni resepti ei siis ole täysin alkuperäisen reseptin mukainen. Lisäksi tein hieman kokeiluja piparkakkumuoteilla, jotka nostavat lantun hieman enemmän esille ja antavat myös annokselle erityistä visuaalista ilmettä. Itse olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen!
Raparperisalsan valmistus aloitetaan hienontamalla määrällisesti yhtä paljon raparperia ja kevätsipulia, jotka sekoitetaan keskenään. Neljän hengen annokseen tarvitaan noin 200 grammaa kumpaakin raaka-ainetta. Lisää seokseen yksi teelusikallinen ruokaöljyä ja yksi teelusikallinen valkoviinietikkaa, sekä saman verran sokeria ja puolikas teelusikallinen suolaa. Sekoita ja laita sivuun odottamaan.
Lanttu kuoritaan ja viipaloidaan ja keitetään pehmeäksi kevyesti suolatussa vedessä. Voit tarkistaa lantun kypsyyttä/pehmeyttä esimerkiksi hammastikun avulla. Ota lanttuviipaleet vedestä ja tee viipaleista haluamasi kuvion muotoiset piparkakkumuotin avulla.
Sekoita kattilassa yksi teelusikallinen voita, yksi teelusikallinen sokeria ja yksi teelusikallinen valkoviinietikkaa, kuumenna kokoajan sekoittaen kunnes seos on paksua. Glaseeraa lanttukuviot upottamalla ne seokseen. Lanttu saa käsittelyssä ihanan keltaisen värin. Annostele lautaselle salsa, glaseerattu lanttu, sekä halutessasi perunalumi sekä pannulla paistettu/uunissa valmistettu lohi. Voilà!
Oma lisäykseni tähän reseptiin ovat siis piparkakkumuottien avulla muotoillut lanttukuviot. Lopputulos on herkullinen, juhlallisen näköinen annos, joka sopii erinomaisesti myös illallistarjoiluun. Lantusta jääneet hukkapalat voi syödä vaikka lounastauolla.
Hyvää ruokahalua!