Laskiaispullan aika?

Söin kerran laskiaispullia Lucian yhteydessä.* Lukioaikainen luokkani tilasi niitä Wienerkonditoriasta kotikaupungissani Lindesbergissä. Kondiittori suostui leipomaan laskiaispullat, mutta vastahakoisesti. Ja vaikka laskiaispullat maistuvat aina laskiaispullalle, tuntui hieman kummalliselta sisällyttää ne joulukuuhun. Muistan, ettei ollut myöskään kovin juhlallista nauttia niitä luokkahuoneessa.

Nykyisin laskiaispullia voi varmaan ostaa jo joulupäivän aamuna. Tämäntapainen kehitys ehkä ajoi Shakespearen toteamaan, että aika ei ole paikallaan (”Time is out of joint”). Vaikka ollakseni rehellinen, tuntuu että uuden vuoden raketit eivät ehdi laskeutua, kun minulla jo tekee mieli laskiaispullia.

Psykologian opettajani muuten kertoi (kyllä, myöskin lukiossa), että hän oli yrittänyt viettää joulua juhannuksena. Jouluruokaa, joulumusiikkia, kuusi ja kaikki. Ikkunat tuli tietysti pimentää ja joulutunnelma, tai jokin vastaava, oli itse asiassa käsinkosketeltavissa, vaikka se ei kestänytkään kovin pitkään… Ulkona oli nimittäin valoisaa, pitkät yöt sekä juhannustunnelma.

Mutta jos on pahamaineinen sokerihiiri ja kaikesta huolimatta haluaa siirtää laskiaispullaensi-illan myöhemmäksi, on olemassa vaihtoehtoja. Erilaiset kotitekoiset pikkuleivtä ovat hyviä. Tai sitten voi soittaa Lindelle, Wienerkonditoriaan…

 

Aito ruotsalainen laskiaispulla.

Mikään ei houkuttele kuin laskiaispulla tammikuussa

 

* Sekä Lucia että laskiaispullat ovat tyypillisiä ruotsalaisia ilmiöitä. Jos kumpikaan niistä ei ole sinulle tuttu, niin Luciaa juhlitaan 13. joulukuuta sahramipullien ja piparkakkujen kera (sekä tietysti Lucian ja neitojen kera). Laskiaispullat ovat suuria, kaiverrettuja, sileitä pullia, jotka täytetään mantelimassalla ja kermavaahdolla ja syödään perinteen mukaisesti viikkoa ennen paaston alkamista, eli noin 50 päivää ennen pääsiäistä. Jos tätä perinnettä haluaa noudattaa tarkasti, tulee laskiaispullia syödä vain laskiaispäivänä, mutta en usko kenenkään enää tekevän niin. Laskiaispullia voi ostaa uuden vuoden päivästä aina laskiaispäivään saakka. Sitten tuleekin tauko seuraavaan vuoteen saakka. 

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen