Uunin lämpötila: 175 astetta
Ainekset:
4 1/2 – 5 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
200 g voita
1 munankeltuainen tai 1 kananmuna
Mahdollisesti aromia, esim.
vaniljasokeria
Vatkaa sokeri ja voi kuohkeaksi seokseksi, mieluiten sähkövatkaimella. (Vatkaaminen onnistuu helpommin, jos voi on hieman lämmintä.) Lisää suurin osa jauhoista (loput säästetään leivontaa varten), kananmuna/munankeltuainen ja mahdollinen aromi, työstä nopeasti taikinaksi. Taikinaa ei saa vaivata pitkään, sillä liiallinen vaivaaminen tekee siitä sitkeää ja kekseistä ei tule mureita.
Anna valmiin taikinan seistä viileässä , mieluiten jääkaapissa. Muutama tunti riittää, mutta ei haittaa, vaikka taikina seisoo pidempäänkin. Viileää taikinaa on helpompi työstää.
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla leivinlaudalla tai suoraan leivinpaperin/uunipellin päällä. Tee taikinasta keksejä piparkakkumuoteilla. Dippaa muotit mielellään jauhoihin, niin taikina ei tartu niihin.
Paista 175-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan.
Taikinan voi valmistaa myös „klassisella“ tavalla: Laita reilut puolet jauhoista keoksi leivinlaudalle. (Loput jauhot työstetään taikinaan myöhemmin tai käytetään leivonnassa.) Lisää sokeri ja mahdollinen aromi. Pilko tai leikkaa rasva pienemmiksi paloiksi. Lisää myös kananmuna/munankeltuainen.
Murenna voi jauhoihin sormenpäillä. Työstä ainekset nopeasti taikinaksi.