Näkkileipä

Ohranäkkileipä kuin kuumille kiville!

 

Uunin lämpötila: 225 astetta

Vinkki: Käytä mielellään kiertoilmauunia
 

Ainekset: 

4 dl vettä

75 g voita

3 dl ohrajauhoja

1 tl suolaa

3 dl vehnäjauhoja

Näkkileipä

 

Tee näin: 

Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (suoraan yleiskoneen kulhossa, jos käytät sellaista). Keitä vesi ja voi ja kaada suoraan jauhosekoituksen päälle. Työstä notkeaksi (ei kovaksi) taikinaksi. Peitä kulho ja anna taikinan jäähtyä.

Lämmitä uuni 225-asteiseksi. Kauli taikina ohuiksi levyiksi suoraan jauhotetuille pelleille (on helpompi olla käyttämättä leivinpaperia, sillä kaulittaessa paperi liukuu helposti edestakaisin), ensin tavallisella kaulimella, sitten näkkileipäkaulimella. Leikkaa keskisuuria paloja ja anna seistä kylmässä 10 minuutin ajan. Koristele kukin pala haluamallasi pieneen jauhomäärään dipatulla piparkakkumuotilla. Paista uunin keskitasolla n. 12 minuutin ajan. Anna näkkileivän jäähtyä pellillä. (Taikinapaloja ei tarvitse siirtää erilleen ennen paistamista, sillä ne vetäytyvät hieman kokoon uunin lämmön vaikutuksesta ja vaikka ne tarttuisivatkin kiinni toisiinsa, ne on helppo murtaa irti.)

(Jos sinulla on vaikeuksia saada näkkileivästä rapeaa ilman ylipaistamista, voit kaulita taikinan seuraavalla kerralla ohuemmaksi. Jos uuni paistaa epätasaisesti (kuten monet uunit tekevät!) ja osa paloista on vielä pehmeitä, palat voi mainiosti kuivata vielä uunin jälkilämmöllä / n. 50-100 astetta hetken aikaa.)

Säilytä kannellisessa „keksipurkissa“ – olettaen, että näkkileipää on jäljellä säilytettäväksi asti. Tämä leipä menee kuin kuumille kiville meidän kodissamme! Parhainta se on hieman lämpimänä voin kera...

 

 

 

 

Tuottaja:  Wikinggruppen
Selaa luokkia
Asiakkaan alue