Härkäviikot ja hyvää leipää!

Loppiaisen jälkeisiä viikkoja kutsutaan Ruotsissa usein härkäviikoiksi. Ilmaisu tulee varmasti vanhasta maalaisyhteiskunnasta, jossa saatiin ”tehdä töitä kuin härät” sunnuntailepo ainoana taukona (kyllä kyllä, öisin sai myös levätä).

Toisaalta voi pohtia, ovatko talviviikot pahimpia, sillä sekä istutustyöt ja sadonkorjuu ovat nimittäin varmasti olleet vielä hektisempiä? Lumi ja kylmyys tosin hidastivat maataloustöitä. Lyhyet päivät ovat kuitenkin varmasti myös lyhentäneet ulkotöitä, kuten puu- ja metsänhakkuita. Tämä siis aikana ennen sähköä. Jos ei tehty töitä kuunvalossa. (Täytyy myöntää, että olen melko syvissä vesissä nyt. Meidän osaavat lukijamme tietävät varmasti paremmin).

Oli miten vain, sekä ilmaisu että keskeyttämättömät viikot ovat yhä tallella. Kuusen ulosheittopäivästä pääsiäiseen saakka tehdään töitä. Ja siinä välissä on paasto, tarkoitan, että siinä välissä on hiihtoloma. Heillä, joilla on työ, mikä ei tietenkään ole itsestäänselvyys. Mutta yhteistä kaikille on, että näiden viikkojen aikana (ruotsalaisesta) kalenterista puuttuu juhlalliset keskeytykset vapaapäivien merkeissä.

Mitä siis halusin saada sanottua? Niin, että on olemassa ravinteikasta ja hyvää leipää, joka sopii mainiosti härkäviikkojen ajaksi. Mutta se täytyy leipoa itse. Nyt puhutaan kuitenkin härkäviikoista! 

 

hyvää leipää

0 kommentit

Kukaan ei ole kommentoida tätä viestiä vielä. Ole ensimmäinen lähetä kommentti!

     

Tuottaja:  Wikinggruppen