Piparkakkutalo

Piparkakkutalon leipominen kuuluu kaikkein ihanimpien joulukuisten askareiden joukkoon. Tästä syystä olemme ottaneet esille useita erilaisia, mahtavia piparkakkutalojen malleja. Jaamme myös hieman vinkkejä, jotka auttavat piparitalojen rakentamisessa.


SUUNNITTELE:

Jaa piparkakkutalon rakentaminen useisiin vaiheisiin, jotta voit helpommin iloita jokaisesta osiosta. Voit esimerkiksi edetä päivittäin yhden vaiheen, jolloin mukavaa adventtipuuhastelua riittää lähes kokonaiseksi viikoksi!

Vaihe 1 : Valitse, minkälaisen piparkakkutalon haluat rakentaa ja valmista tai osta piparkakkutaikina.

Vaihe 2 : Piirrä ja leikkaa piparkakkutalon osat

Vaihe 3 : Kauli taikina, leikkaa siitä osat irti ja paista ne.

Vaihe 4 : Koristele osat.

Vaihe 5 : Kokoa talo ja viimeistele yksityiskohdat.

Vaihe 6 : Kaikkea kivaa talon ympärille – rakenna oma pieni piparkakkumaailmasi!

 

MALLIT:

Valmistele malli mielellään päivä tai muutama ennen leipomista, jotta se on ajoissa valmiina. Mikäli piirrät mallin hieman paksummalle paperille, se on helpompi työstää. Täältä löydät malleja erilaisiin piparkakkutaloihin.

Mikäli haluat jäljitellä piparkakkutalollasi jotakin todellista rakennusta, voit tehdä oman mallisi. Tämä ei ehkä sovi aloittelijalle, mutta se ei myöskään ole niin vaikeaa, kuin miltä se kuulostaa.


TAIKINA:

Valmista piparkakkutaikina vähintään päivä ennen piparkakkutalon rakentamisen aloittamista. Näin taikinan jauho saa aikaa turvota, minkä ansiosta taikinasta tulee helpommin työstettävää. Valmistaikinan hankkiessasi voit aloittaa piparkakkutalon rakentamisen heti.

Mikäli vähennät hieman reseptissä mainitun leivinjauheen tai ruokasoodan määrää (joihinkin resepteihin kuuluu leivinjauhe, toisiin taas ruokasooda), piparkakkutaikinasi ei turpoa uunissa liikaa. Tästä voi olla etua juurikin talon osien ollessa kyseessä.

Löydät täältä piparkakkutaikinareseptimme. On myös olemassa erityisesti piparkakkutaloa varten suunniteltuja reseptejä – kuten esimerkiksi tämä.


PAISTA:

Uunissa paistettaessa osat turpoavat. Otettuasi pellin pois uunista voit laittaa mallit vastapaistettujen talon osien päälle ja leikata mallien ympäriltä vielä kerran, poistaaksesi mahdolliset paistamisen aikana muodostuneet epätasaisuudet. Uunista nostamisen jälkeen odota hetki ennen leikkaamisen aloittamista, jotta osat eivät ole todella kuumia. Näin leikkaaminen käy helpommin. Osat eivät saa myöskään jäähtyä liikaa, sillä jäähtyneinä ne voivat halkeilla.


KORISTELE:

Koristele eri osat, ennen kuin alat kokoamaan piparkakkutaloasi.

Käytä apunasi kaikkea, mitä pidät hyvänä ja/tai kauniina. Valkoinen sokerikuorrute ja ranskanpastillit ovat klassisia koristeita, mutta saatavilla on runsaasti myös muutakin koristeeksi sopivaa. Hopeahelmiä, hedelmäkarkkeja, polka-karkkeja, pähkinöitä, manteleita tai lakritsia. Halutessasi voit valita koristelulle jonkin teeman. Tai sekoita villisti kaikkea, mistä pidät eniten.

Talon päälle siivilöity tomusokeri näyttää kauniilta, vastasataneelta lumelta.


IKKUNA:

Helpointa on jättää ikkuna-aukot tyhjiksi ja koristella ulkoa päin ympäröimällä ne sokerikuorrutuksella. Laittamalla talon sisään valosarjan sen kodikkuus nousee aivan uudelle tasolle.

Halutessaan taloonsa voi askarrella myös ikkunalasit:

Kauniit ikkunat aikaansaadaan murskaamalla kovia karamelleja ja laittamalla murska ikkuna-aukkoihin ennen paistamista. Uunissa murska sulautuu ja lopputuloksena on kauniin värikäs ”ikkunalasi”.

Hieman helpompi, mutta kuitenkin yhtä hieno lopputulos on kiinnittää liivatelehti ikkuna-aukon sisäpuolen seinään. Liivatelehti kiinnittyy pienellä määrällä sokerikuorrutetta tai sulatettua sokeria. Tämä ikkuna kiiltää kauniisti valossa.


YHDISTÄ:

Voit käyttää laastina joko sulatettua sokeria tai sokerikuorrutetta. Kummassakin näistä on sekä etunsa että varjopuolensa.

Sulatettu sokeri kuivuu nopeammin ja kiinnittää parhaimmin. Toisaalta se on todella kuumaa, eikä tunnu mukavalta, jos sitä saa sormiinsa!

Sulata sokeri joko suuressa paistinpannussa (valurautapannu on suositeltava) tai uunipannussa niin, että voit kastaa talon osat siinä. Sulattaessa hämmennä massaa koko ajan niin, ettei se pala pohjaan. Massan tulee olla ruskeaa, ei mustaa. Kasta haluamaasi osaa nopeasti seoksessa ja liitä se yhteen toisen osan kanssa muutaman sekunnin sisällä kastamisesta. Sulatettu sokeri kuivuu nopeasti. Varo sormiasi!

Sokerikuorrute on lapsiystävällinen materiaali, joka ei polta sormia. Sitä käytettäessä säästyy myöskin paistinpannun pesemiseltä. Talon voi myös koristella sokerikuorrutteella, joten mikäli sen valitsee myös osien yhdistämiseen, koko touhusta selviää yhden materiaalin avulla. Toisaalta sokerikuorrutteen kuivuminen kestää sulatettua sokeria pidempään, eikä se pidä aivan yhtä hyvin.

Seuraavaa sokerikuorrutteen reseptiä voin todella suositella. Se on peräisin osoitteesta www.ica.se. Enkä ole ainoa, jonka mielestä tämä resepti toimii todella hyvin.  

1 munanvalkuainen

4 dl tomusokeria

1 tl etikkaesanssia (12%)

 

Sekoita munanvalkuainen, tomusokeri sekä etikkaesanssi. Käytä mielellään sähkövatkainta!

Laita sokerikuorrute pursotinpussiin ja koristele.

Sähkövatkain ei ole välttämätön, mutta käytä sitä, mikäli mahdollista, sillä sen avulla sokerikuorrutteesta tulee paksumpaa ja ilmavampaa sekä helpommin pursotettavaa. Mikäli sinulla ei ole pursotinpussia, voit käyttää apunasi muovipussia, josta leikkaat yhden kulman auki. Mikäli aukko ei ole liian suuri, koristeleminen käy helpommin. Leikatessa aukosta tulee kuitenkin helposti liian suuri. ;)


LEIVO LASTEN KANSSA:

Mikäli sinulla on lapsia mukana rakennuspuuhissa, laita suorituspaineet syrjään, sillä tärkeintä on hauskanpito yhdessä, eikä kaikkien aikojen kauneimman talon rakentaminen.

Piparkakkutalo saa olla ihan luvan kanssa hieman vino ja omaperäinen! Juuri tämä tekee taloista charmikkaampia. =)

Mikäli kuulut niihin, jotka haluavat leipoa kauniin talon, paino sanalla kaunis, ja lapset haluavat olla projektissa mukana, yksi vaihtoehto on tehdä kaksi eri taloa samaan aikaan. Toisen kanssa lapset voivat olla niin luovia kuin haluavat, vaikka lopputuloksena olisikin ränsistyneen näköinen mökki. Toinen talo puolestaan voi olla kokonaan oma projektisi, jossa saat käyttää hyvää makuasi ilman, että innokkaat pikku kätöset puuttuvat sen rakentamiseen. =)


PIPARKAKKUMAAILMAT:

Talon ympäristö onkin sitten tarina erikseen.

Miksipä et leipoisi satumaailmaa, joka on lempisatusi inspiroima? Kuten esimerkiksi piparkakkulinna, joka on täynnä piparkakkuprinsessoja ja –prinssejä tai ritareita.

Toinen mainio vaihtoehto on leipoa piparkakkutaikinasta autorata. Erilaiset automallit voivat osallistua kisaamaan radalla ja yleisöksi voi leipoa piparkakkumuoreja ja –ukkoja!

Muita toteutuskelpoisia vaihtoehtoja piparkakkutaloksi tai piparkakkumaailmaksi voivat olla esimerkiksi

maalaistalo

dinomaailma

eläintarha

safari

akvaario/valtameri

Etsiessäsi eri hahmoiksi sopivia piparkakkumuotteja voit käyttää apunasi hakutoimintoamme, joka löytyy sivumme vasemmasta laidasta. Voit myös kurkata eri kategorioihin löytääksesi haluamasi. Meiltä löytyy useita aiheita, mutta siitä huolimatta saatat kaivata valikoimaamme vielä jotakin muuta. Jos näin on, kerro meille kernaasti ehdotuksesi!


MUUTA

Piparitalon leipominen porukalla on hauskaa! Mikäli leipojia on runsaasti, heidät voidaan jakaa ryhmiin, joista jokainen tekee oman talonsa, ehkäpä eri aiheilla.

Mikäli piparkakkutalon rakentamiseen haluaa todella vihkiytyä, aiheesta on kirjoitettu kokonainen kirja! Kirjasta löytyy mallit useisiin erilaisiin taloihin, kaikkea linnunpöntöistä aina Huvikumpuun ja Eiffel-torniin. Sisarukset Eva Grane ja Ylva Norman ovat tehneet tämän kirjan, jonka voi ostaa täältä: Pepparkakshus och mera julbus.

Enemmän neuvoja, sekä ammattilaisilta että amatööreiltä, voit löytää täältä ja täältä.

Tuottaja:  Wikinggruppen
Selaa luokkia
Asiakkaan alue